Sončni kolektor ali tudi Solarni kolektor je naprava, ki sprejema (kolektira) sončno sevanje in ga shranjuje v obliki toplotne energije v hranilniku. Sončno sevanje obsega infrardeči spekter (dolge valovne dolžine) do ultravijoličnega (kratke). Povprečno pade na kvadratni meter zemljine površine 1000 vatov sončnega sevanja, odvisno od vremena, lokacije in orientacije.

Sončni kolektorji so eden izmed najbolj ekoloških (ne izpuščajo emisij) in ekonomičnih načinov segrevanja vode. Z njimi lahko dosežemo do 80% potreb po topli vodi. Toplo vodo se lahko uporablja za kuhanje, tuširanje, ogrevanje prostorov, pomivalne in pralne stroje. Pri slednjih dveh lahko na ta način prepolovimo uporabe električne energije. Moderni hranilniki, “zalogovniki” lahko vzdržujeo toplo vodo 3-4 dni.

Tipi sončnih kolektorjev

Vakumski kolektor deluje na principu evakuiranih (vakuumskih) toplotnih cevi (ang. Heat Pipe). Heat Pipe so izumili v vesoljski agenciji Nasa.

Vakum, ki obkroža bakreno toplotno cev, zmanjša konvekcijske in konduktivne izgube, zato imajo vakumski kolektorji večjo učinkovitost, še posebej v slabšem vremenu. Lahko segrejejo delovno tekočino tudi čez 300 °C, zato moramo uporabiti ekspanzijsko posodo, da preprečimo poškodbe.

Imajo pa krajšo življensko dobo od ploščatih in so dražji za izdelavo.

 

 

 

 

 

 

Ploščati kolektore sta razvila Hottel in Whillier v petdesetih, čeprav so preprostejši sistemi obstajali davno pred tem. Sestavlja jih ploščati absorber, transparetno pokrivalo, ki zmanjšuje izgube toplote in delovna tekočina (voda, antifriz, lahko tudi zrak) in toplotna izolacija.

Problem pri sončnih kolektorjev je porazdelitev sončnega sevanja skozi leto. Npr. samo v mesecu juliju odda Sonce toliko kot toplote kot skozi celo zimo. Zato imamo poleti ponavadi višek kapacitet in lahko nastane problem, če tople vode ne porabimo.

To je problem posebej pri vakumskih kolektorjih kjer dosegamo temperaure delovnega sredstva čez 300 °C. Rešitev je, da namestimo kolektorje pod večjim kotom, tako da optimiziramo delovanje pozimi in zmanjšamo poleti. Lahko pa del kolektorjev pokrijemo s tem povečamo življensko dobo in preprečimo pregrevanje.

Vas zanima več?

Lahko se dobimo na kavi in pogovorimo o vaših željah.

Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in se posvetujte z našimi strokovnjaki. Če želite takojšnji odgovor, pa nas pokličite
na številko 041 785 680