Bivaletno / kombinirano ogrevanje

V primeru, da toplotna črpalka pokriva toplotne izgube le do določene zunanje temperature, pri nižji temperaturi pa se vključi drug vir toplote, je takšno delovanje BIVALENTNO – KOMBINIRANO.

BIVALENTNO OGREVANJE ima več prednosti pred MONOVALENTNIM, saj lahko s cenovno ugodno tudi v ambientu dekorativno napravo, premostimo konice. Istočasno pa nam rezervni vir pomeni neko zanesljivost pri morebitni okvari ali izpadu osnovnega vira. Po izkušnjah je z bivalentnim ogrevanjem najprimerneje pokrivati od 70 do 80 % toplotne moči s toplotne črpalke, ostalo pa z rezervnim virom enakih moči.

BIVALENTNO OGREVANJE se v vrši v primeru, ko ima uporabnik že vgrajeno peč, katero nima namena odstraniti in bi želel novo toplotno črpalko preko skupnega zalogovnika oz. hranilnika vode, povezati z obstoječim virom toplote – kotel na drva, olje, plin, kamin, kaminsko peč ali štedilnik z vgrajenim vodnim izmenjevalcem.

V tem primeru je tudi v radiatorski izvedbi ogrevanja možno inštalirati nizko temperaturno toplotno črpalko, kajti v najhujšem mrazu se bodo uporabili alternativni viri ogrevanja.

Vrste bivaletnih obratovanj

  • Bivalentno alternativno obratovanje toplotne črpalke je obratovanje pri katerem črpalka pokriva toplotne potrebe do določene zunanje temperature (to je običajno do temperature -5°C). Pri nižji temperaturi se črpalka izklopi, obratovati pa prične drug vir ogrevanja (kamin, peč…).
  • Bivalentno vzporedno obratovanje: Pri tem načinu deluje toplotna črpalka neprekinjeno. Ko toplotna črpalka ne zmore več pokrivati toplotnih potreb zgradbe se dodatno priključi še drug vir ogrevanja (kamin, peč…).
  • Bivalentno delno vzporeden način pa je način pri katerem izbiramo poljubno delovanje črpalke pri določenih zunanjih temperaturah s pomočjo same regulacije.

Vas zanima več?

Lahko se dobimo na kavi in pogovorimo o vaših željah.

Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in se posvetujte z našimi strokovnjaki. Če želite takojšnji odgovor, pa nas pokličite
na številko 041 785 680