Sevalni paneli oz. infrardeče ogrevanje ponujajo cenovno izjemno varčno alternativo klasičnemu ogrevalnemu sistemu. Paneli delujejo na elektriko in so bistveno varčnejši in zdravju prijaznejši v primerjavi s preostalimi oblikami ogrevanja.

Značilnost sevalnih panelov je, da večino toplote v prostor oddajo s sevanjem (infrardečimi žarki). Paneli namreč ne segrevajo zraka neposredno, temveč segrevajo površino predmetov (zid, tla, pohištvo itd.), ki nato segrevajo zrak v okolici. Princip delovanja je enak kot pri soncu.

Z inovativnimi in varčnimi produkti lahko znižamo svoje stroške, saj so vložki občutno manjši, stroškov amortizacije pa nimamo, ker IR grelni paneli ne potrebujejo vzdrževanja in imajo 10-letno garancijo.

Z električno energijo privarčujemo tudi, ker se s pomočjo toplotnega valovanja izenačijo temperature vseh predmetov v prostoru in nam prostorov ni potrebno toliko prezračevati. Poleg tega nam IR ogrevanje zagotavlja več udobja, saj zraka ne izsušuje, ne dviguje prahu ter preprečuje rast plesni, zato je zrak svež in prijeten. Mi pa se počutimo dobro in sproščeno. Do slednjih ugotovitev je prišel dr. Claus Meier, priznan strokovnjak na področju gradbene fizike.

Način delovanja

V primerjavi s konvekcijskim ogrevanjem, kjer se zrak ogreva v dotiku z grelnim telesom in se potem dviga proti stropu ter se ohlajen spušča nazaj proti tlom, se pri ogrevanju s sevalnimi paneli zrak ogreva v dotiku z ogreto površino tal in predmetov (kot pri sončnih žarkih).

Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju z radiatorji se zrak ogreva na približno od 20 do 22 ºC, s sevalnimi paneli pa se prostor ogreva na drugačen način, zato je zagotovljeno ugodnejše bivanje v prostoru pri nižji temperaturi zraka (18 do 19 ºC). To posledično pomeni velik prihranek pri energiji.

Pri večjih zaprtih objektih (delavnice, hale, športni objekti, garaže, konjušnice, hlevi in terase oz. povsod, kjer so višji stropi) se uporabljajo sevalni paneli za področno (consko) ogrevanje, vendar pa jih je potrebno spustiti na priporočljivo višino montaže (2,5 m do 3,8 m – odvisno od moči sevalnega panela). Na takšen način ne ogrevamo celotnega objekta, temveč le področja (cone), kjer se zadržujejo ljudje, živali ali predmeti, ki jih želimo ogreti. Sevalni paneli so primerni tudi za področno (consko) ogrevanje klopi v cerkvah, restavracij, teras restavracij in barov itd.

V osnovi so paneli bele barve, z okvirjem ali brez. Lahko so obarvani ali poslikani z motivi oziroma slikami, ki si jih sami izberete.

Vas zanima več?

Lahko se dobimo na kavi in pogovorimo o vaših željah.

Kontaktirajte nas preko kontaktnega obrazca in se posvetujte z našimi strokovnjaki. Če želite takojšnji odgovor, pa nas pokličite
na številko 041 785 680.